Ady Endre szerelmi költészete

8 02 2010

Itt a második feltett tétel, ami teljes egészében saját munka, révén egy dolgozatomat gépeltem be, ami mellékesen 5-ös lett.
Ady Endre szerelmi költészete

Ady Endre szerelmi költészete

Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb költője volt, ennek ellenére sok támadás érte őt költőtársai részéről életmódja és a költészete miatt is. Érhetetlennek, erkölcstelennek, hazaárulónak tartották. Nyíltan kimondott mindent és verseit sem a megszokott stílusban írta. Ugyanis ő nem csak szép versek írója, hanem egy új élet hírnöke, egy új Messiás is akart lenni. Első igazi szerelmi kapcsolata egy férjes asszonnyal volt, aki ráadásul még idősebb is volt a költőnél, emiatt is sokan bírálták őt. Ezt az asszonyt ő Lédának becézte és rengeteg verset írt hozzá. Bár szerették egymást kapcsolatuk mégsem volt boldog és felhőtlen, inkább a boldogtalanság jellemezte. Mikor együtt voltak veszekedtek, civakodtak egymással, mikor külön voltak egymás társaságára vágytak. Kapcsolatuk tele volt ellentétekkel.
Ady Lédával való diszharmonikus kapcsolatát nagyon jól leírja a Héja nász az avaron című verse. A versben Ady és Léda, mint héjapár jelenik meg. A héjapár a Nyárból –ami a boldogságot szimbolizálja- az Őszbe –ami a boldogtalanságot szimbolizálja – repül. („Szállunk a Nyárból, űzve szállunk; / Valahol az Őszben megállunk,”) Ady már a kapcsolatuk elején tudta, hogy az nem fog örökké tartani, tudta a szenvedélyük egyszer elmúlik. Bár a költőt Lédához nagy szerelem fűzte mégis tele volt a kapcsolatuk szomorúsággal, a többi szerelmes párral ellentétben. Jól leírja ezt az ellentétet a Lédával a bálban című verse. Természetesen a bál csak képzeletbeli bál. Ady és Léda itt mint „egy fekete pár” jelenik meg a „a rózsakoszorús ifjak és leányok” között. Amíg a „fekete pár” meg nem jelent mindenki boldog volt, szólt a zene, a bál tele volt élettel. De amint megjelentek csönd lett, minden pár rettenve néz rájuk, mintha Adyék nyomában a Halál járna. („Halál arcunk, sötét fátyollal óvjuk /S hervadt rózsakoszorúinkat / A víg teremben némán szerte-szórjuk.”) A „sötét” jelzővel a költő még jobban érzékelteti, hogy ők nem olyanok, mint a többi boldog pár. Ők már régóta együtt vannak, régi rózsa-koszorújuk is elhervadt már, és ezeket szórják szét a teremben, azaz búskomor hangulatuk másokra is átragad. Mikor pedig táncba kezdenek a „boldog mátka-párok” sírva dideregve rebbennek szét. Ezzel is nyomatékosabbá téve azt, hogy nyomukban mindig ott jár a halál, holott ők egy szerelmespár. Ennek a diszharmonikus kapcsolatnak az Elbocsátó, szép üzenet című versével vetett véget Ady. Ebben a versben a költő nem finomkodik, kegyetlenül megmondja Lédának, hogy már régóta nem szereti. Léda még ugyan szereti a költőt és szeretné újrakezdeni, de a költő az egyre idősödő asszonytól már nem kíván semmit.
Ady második nagy szerelme Csinszka volt. Ezt a nevet maga költő adta a fiatal lánynak. Csinszkával való kapcsolata szinte teljes ellentéte volt a korábbi, Lédával való kapcsolatának. Csinszkában már nem az izgalmat kereste, mint annak idején Lédában, hanem a megnyugvást, a békességet. Egyik legismertebb Csinszkához írt verse Adynak az Őrizem a szemed című vers. 1916 januárjában írta a verset, és mint szinte minden Ady versben ebben is megjelenik a halál, az elmúlás gondolata. A költő nem tudja, hogy még mennyi ideje van hátra, de ami még megmaradt neki azt Csinszkával szeretné tölteni, mellette akar lenni a végsőkig.
Ady Endre végül 1919-ben egy szanatóriumban örökre megpihent. De míg élt, magát különbnek látta a többi embernél, s nemcsak mint költő. Tudta ő a költők között is kiemelkedik, úgy gondolta benne egyesülnek a magyar faj és a művészek legjobb tulajdonságai. Jobbnak tartotta magát a mindenkinél, emiatt sokszor költőtársait, támogatóit is megbántotta egyes verseivel. S bár sokan nem szerették írói stílusa mégis el kell ismerni mint a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakját, s mint a magyar líra megújítóját is, főleg az új témái és a verseiben alkalmazott új szemléletmódok miatt is.

Reklámok

Műveletek

Alapinformációk

3 hozzászólás

27 05 2010
Timmy

Oh my…. XD nem gondoltam volna, hogy animés oldalról fogok Igazi segítséget találni ehhez a tételhez 😀 de köszönöm X3

4 06 2010
Ildi

Én is köszönöm! Nagyon sokat segített! Ügyes… 🙂

3 12 2010
boros1124

Sziasztok!

Ha valaki szereti Ady verseit, akkor annak tudok ajánlani egy ingyenesen letölthető könyvet. http://ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/ady_endre_osszes_koltemenyei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: